Add to your bookmark Subscribe to Philippine Nurses feed Add to StumbleUpon Add to Digg Add to Yahoo Bookmark on Google Add to furl Add to Reddit Add to Blinklist Add to Meneame Add to Fark Add to Ma.golia

Join our Nursing Review Community! Subscribe below. Its Free!

Join NurseReview.Org Community!

Get Connected With Other Nurses All Over The World! Its Free!! Enter your email to receive the Nursing Board Exam NLE Quick Result!


         Nursing Board Exam Result Subscribers PRC December NLE Quick Results Subscription

NurseReview.Org helps nurses all over the world keep in touch with each other. We provide an interactive environment where nurses can share their experience, ask questions regarding issues, provide assistance, etc.

If you want to be informed through email regarding NLE RESULTS, Nursing News, Retrogression Updates, New Nursing Board Exam Question & Answer, Latest Updates Regarding Nclex, please subscribe to us by filling in your email address above.

NOTE: You email address will be kept private and will not be distributed to spammers.

Thursday, June 4, 2009

November 2008 NLE Practice II - Community Health Nursing and Care of the Mother and Child

If you're new here, you may want to subscribe to our RSS feed. One advantage of subscribing to RSS feeds is that you don't have to constantly re-visit this site to check for updates within specific sections you might be interested in because your browser or Feed reader will do this for you automatically on a regular basis plus you can even get email notification. Thank you so much. Enjoy!

NURSING PRACTICE II – Community Health Nursing and Care of the Mother and Child

Situation 1: Mariah is a 31 year old lawyer who has been married for 6 months. She consults you for guidance in relation with her menstrual cycle and her desire to get pregnant.

1. She wants to know the length of her menstrual period. Her previous menstruation is October 22 to 26. Her LMB is November 21. Which of the following number of days will be her correct response?
a. 29
b. 28
c. 30
d. 31

2. You advised her to observe and record the signs of Ovulation, which of the following signs will she likely not down?
1. A 1 degree Fahrenheit rise in basal body temperature
2. Cervical mucus becomes copious and clear
3. One pound increase in weigh
4. Mittelscmerz
a. 1, 2, 4
b. 1, 2, 3
c. 2, 3, 4
d. 1, 3, 4

3. You instruct Mariah to keep record of her basal temperature every day. Which of the following instructions in incorrect?
a. If coitus has occurred, this should be reflected in the client
b. It is best to have coitus on the evening following a drop in BBT to become pregnant
c. Temperature should be taken immediately after waking and before getting out of bed
d. BBT is lowest during the secretory phase

4. She reports an increase in BBT on December 16. Which hormone brings about this change in her BBT?
a. Estrogen
b. Progesterone
c. gonadotropine
d. follicle stimulating hormone

5. The following month, Mariah suspects she is pregnant. Her uterine is positive for Human Chorionic Gonadotropin. Which structure produces HCG?
a. Pituitary gland
b. Trophoblastic cells of the embryo
c. Uterine deciduas
d. Ovarian follicles

Situation 2: Mariah came back and she is now pregnant.
6. At 5 months gestation, which of the following fetal development would probably be achieved?
a. Fetal movement are felt by Mariah
b. Vernix caseosa covers the entire body
c. Viable if delivered within this period
d. Braxton hicks contraction are observed

7. The nurse palpates the abdomen of Mariah. Now at 5 month gestation, what level of the abdomen can the fundic height be palpated?
a. Symphysis pubis
b. Midpoint between the umbilicus and the xiphoid process
c. Midpoint between the symphysis pubis and the umbilicus
d. Umbilicus

8. She worries about her small breasts thinking that she probably will not be able to breastfeed her baby. Which of the following responses of the nurse is correct?
a. “the size of your breast will not affect your lactation”
b. “you can switch to bottle feeding”
c. “you can try to have exercise to increase the size of your breast”
d. “Manual expression of milk is possible”

9. She tells the nurse that she does not take milk regularly. She claims that she does not want to gain too much weight during her pregnancy. Which of the following nursing diagnosis is the priority?
a. Potential self esteem disturbance related to physiologic changes in pregnancy
b. Ineffective individual coping related to physiologic changes in pregnancy
c. Fear related to the effects of pregnancy
d. Knowledge deficit regarding nutritional requirements of pregnancies related to lack of information sources

10. Which of the following interventions will likely ensure compliance of Mariah?
a. Incorporate her food preferences that are adequately nutritious in her meal plan
b. Consistently counsel toward optimum nutritional intake
c. Respect her right to reject dietary information if she chooses
d. Inform her of the adverse effects of inadequate nutrition to her fetus

Situation 3: Susan is a patient in the clinic where you work. She is inquiring about pregnancy.

11. Susan tells you she is worried because she develops breasts later than most of her friends. Breast development is termed as:
a. Adrenarche
b. Mamarche
c. Thelarche
d. Menarche

12. Kevin, Susan’s husband tells you that he is considering vasectomy after the birth of their new child. Vasectomy involves the incision of which organ?
a. The testes
b. The vas deferens
c. The epididymis
d. The scrotum

13. On examination, Susan has been found of having a cystocele. A cystocele is
a. A sebaceous cyst arising from the vulvar fold
b. Protrusion of intestines into the vagina
c. Prolapsed of the uterus into the vagina
d. Herniation of the bladder into the vaginal wall

14. Susan typically has menstrual cycle of 34 days. She told you she had coitus on days 5, 10, 15, ad 20 of her menstrual cycle. Which is the day on which she is most likely to conceive?
a. 8th day
b. 10th day
c. Day 15
d. Day 20

15. While talking with Susan, 2 new patients arrived and they are covered with large towels and the nurse noticed that there are many cameramen and news people outside of the OPD. Upon assessment the nurse noticed that both of them are still nude and the male client’s penis is still indie the female client’s vagina and the make client said that “I can’t pull it”. Vaginismus was your first impression. You know that the psychological cause of vaginismus is related to:
a. The male client inserted the penis too deeply that it stimulates vaginal closure.
b. The penis was too large that’s why the vagina triggered its defense to attempt to close it.
c. The vagina does not want to be penetrated.
d. It is due to learning patterns of the female client where she views her as bad or sinful.

Situation 4: Overpopulation is one problem in the Philippines that causes economic drain. Most Filipinos are against legalizing abortion. As a nurse, mastery of contraception is needed to contribute to the society and economic growth.

16. Supposed that Dana, 17 years old, tells you she wants to use fertility awareness method of contraception. How will she determine her fertile days?
a. She will notice that she feels hot as if she has an elevated temperature
b. She should assess whether her cervical mucus is thin, copious, clear and watery
c. She should monitor her emotions for sudden anger or crying
d. She should assess whether her breasts feel sensitive to cool air

17. Dana chooses to use COC as her family planning method. What is the danger sign of COC you would ask her to report?
a. A stuffy or runny nose
b. Arthritis like symptoms
c. Slight weight gain
d. Migraine headache

18. Dana asks about subcutaneous implants and she asks how long the implants will be effective. Your best answer is:
a. One month
b. Twelve months
c. Five years
d. 10 years

19. Dana asks about female condoms. Which of the following is true with regards to female condoms?
a. The hormone the condom releases might cause mild weigh gain
b. She should insert the condom before any penile penetration
c. She should coat the condom with spermicide before use
d. Female condoms, unlike male condoms, are reusable

20. Dana has asked about GIFT procedure. What makes her a good candidate for GIFT?
a. She has patent fallopian tubes, so fertilized ova can be implanted on them
b. She is RH negative, a necessary stipulation to rule out RH incompatibility
c. She has normal uterus, so the sperm can be injected through the cervix into it
d. Her husband is taking sildenafil, so all sperms will be motile

Situation 5: Nurse Lorena is a Family Planning and Infertility Nurse Specialist and currently attends to FAMILY PLANNING CLIENTS and INFERTILE COUPLES. The following conditions pertain to meeting the nursing needs of this particular population group.

21. Dina, 17 years old, asks you how a tubal ligation prevents pregnancy. Which would be the best answer?
a. Prostaglandins released from the cut fallopian tubes can kill sperm
b. Sperm cannot enter the uterus because the cervical entrance is blocked
c. Sperm can no longer reach the ova, because the fallopian tubes are blocked
d. The ovary no longer releases ova as there is nowhere for them to go

22. The Dators are a couple undergoing testing for infertility. Infertility is said to exist when:
a. The woman has no uterus
b. A woman has no children
c. A couple has been trying to conceive for 1 year
d. A couple has wanted a child for 6 months

23. Another client named Lilia is diagnosed as having endometriosis. This condition interferes with fertility because
a. Endometrial implants can block the fallopian tubes
b. The uterine cervix becomes inflamed and swollen
c. The ovaries stop producing adequate estrogen
d. Pressure on the pituitary leads to decreased FSH levels

24. Lilia is scheduled to have a hysterosalphingogram. Which of the following instructions would you give her regarding this procedure?
a. She will not be able to conceive for 3 months after the procedure
b. The sonogram of the uterus will reveal any tumors present
c. Many women experience mild bleeding as an after effect
d. She may feel some cramping when the dye is inserted

25. Lilia’s cousin on the other hand, knowing nurse Lorena’s specialization asks what artificial insemination by donor entails. Which would be your best answer if you were Nurse Lorena?
a. Donor sperm are introduced vaginally into the uterus or cervix
b. Donor sperm are injected intra-abdominally into each ovary
c. Artificial sperm are injected vaginally to test tubal pregnancy
d. The husband’s sperm is administered intravenously weekly

Situation 6: You are assigned to take care of a group of patients across the lifespan.

26. Pain in the elder persons require careful assessment because they
a. Experience reduced sensory perception
b. Have increased sensory perception
c. Are expected to experience chronic pain
d. Have a decreased pain threshold

27. Administration of analgesics to the older persons requires careful patient assessment because older people
a. Are more sensitive to drugs
b. Have increased hepatic, renal and gastrointestinal function
c. Have increased sensory perception
d. Mobilize drugs more rapidly

28. The elderly patient is at higher risk for urinary incontinence because of
a. Increased glomerular filtration
b. Diuretic use
c. Decreased bladder capacity
d. Dilated urethra

29. Which of the following is the MOST COMMON sign of infection among the elderly?
a. Decreased breath sounds with crackles
b. Fever
c. Pain
d. Change in mental status

30. Priorities when caring for the elderly trauma patient:
a. Circulation, airway, breathing
b. Disability (neurologic), airway, breathing
c. Airway, breathing, disability (neurologic)
d. Airway, breathing, circulation

31. Preschoolers are able to see things from which of the following perspectives?
a. Their peers
b. Their own and their caregivers
c. Their own and their mother’s
d. Only their own

32. In conflict management, the win-win approach occurs when
a. There are two conflicts and the parties agree to each one
b. Each party gives in on 50% of the disagreements making up the conflict
c. Both parties involved are committed resolving the conflict
d. The conflict is settled out of court so the legal system and the parties win

33. According to the social intersectional perspective of child abuse and neglect, four factors place the family members at risk for abuse. These risk factors are the family itself, the caregiver, the child and
a. The presence of family crisis
b. Genetics
c. The national emphasis on sex
d. Chronic poverty

34. Which of the following signs and symptoms would you most likely find when assessing an infant with Arnold-Chiari malformation?
a. Weakness of the leg muscles, loss of sensation in the legs, and restlessness
b. Difficulty swallowing, diminished or absent gag reflex, and respiratory distress
c. Difficulty sleeping, hyper-vigilant, and an arching of the back
d. Paradoxical irritability, diarrhea and vomiting

35. A parent calls you and frantically reports that her child has gotten into her famous ferrous sulfate pills and ingested a number of these pills. Her child is now vomiting, has bloody diarrhea, and is complaining of abdominal pain. You will tell the mother to
a. Call emergency medical services (EMS) and get the child to the emergency room
b. Relax because these symptoms will pass and the child will be fine
c. Administer syrup of ipecac
d. Call the poison control center

36. A client says she heard from a friend that you stop having periods once you are on the “pill”. The most appropriate response would be:
a. “The pill prevents the uterus from making such endometrial lining that is why periods may often be scant or skipped occasionally.”
b. “If your friend has missed her period, she should stop taking the pills and get a pregnancy test as soon as possible.”
c. “The pill should cause a normal menstrual period every month. It sounds like your friend has not been taking the pills properly.”
d. “Missed period can be very dangerous and may lead to the formation of precancerous cells.”

37. The nurse assessing newborn babies and infants during their hospital stay after birth will notice which of the following symptoms as a primary manifestation of Hirschsprung’s disease?
a. A fine rash over the trunk
b. Failure to pass meconium during the first 24 to 48 hours after birth
c. The skin turns yellow and then brown over the first 48 hours of life
d. High-grade fever

38. A client is 7 months pregnant and has just been diagnosed as having a partial placenta previa. She is stable and has minimal spotting and is being sent home. Which of these instructions to the client may indicate a need for further teaching?
a. Maintain bed rest with bathroom privileges
b. Avoid intercourse for three days
c. Call if contractions occur
d. Stay on left side as much as possible when lying down

39. A woman has been rushed to the hospital with ruptured membrane. Which of the following should the nurse check first?
a. Check for the presence of infection
b. Assess for prolapsed of the umbilical cord
c. Check the maternal heart rate
d. Assess the color of the amniotic fluid

40. The nurse notes that the infant is wearing a plastic-coated diaper is a topical medication were to be prescribed and it were to go on the stomachs or buttocks, the nurse would teach the caregivers to
a. Avoid covering the area of the topical medication with the diaper
b. Avoid the use of clothing on top of the diaper
c. Put the diaper on as usual
d. Apply an icepack for 5 minutes to the outside of the diaper

41. Which of the following factors is most important in determining the success of relationships used in delivering nursing care?
a. Type of illness of the client
b. Transference and counter-transference
c. Effective communication
d. Personality of the participants

42. Grace sustained a laceration on her leg from automobile accident. Why are lacerations of lower extremities potentially more serious among pregnant women than other?
a. Lacerations can provoke allergic responses due to gonadotropic hormone release
b. A woman is less able to keep the laceration clean because of her fatigue
c. Healing is limited during pregnancy so these will not heal until after birth
d. Increased bleeding can occur from uterine pressure on leg veins

43. In working with the caregivers of a client with an acute or chronic illness, the nurse would
a. Teach care daily and let the caregivers do a return demonstration just before discharge
b. Difficulty swallowing, diminished or absent gag reflex and respiratory distress
c. Difficulty sleeping, hypervigilant, and arching of the back
d. Paradoxical irritability, diarrhea, and vomiting

44. Which of the following roles BEST exemplifies the expanded role of the nurse?
a. Circulating nurse in surgery
b. Medication nurse
c. Obstetrical nurse
d. Pediatric nurse practitioner

45. According to De Rosa and Kochura’s (2006) article entitled “Implement Culturally Competent Health Care in your Workplace,” cultures have different patterns of verbal and nonverbal communication. Which difference does NOT necessarily belong?
a. Personal behavior
b. Eye contact
c. Subject matter
d. Conversational style

46. You are the nurse assigned to work with a child with acute glomerulonephritis. By following the prescribed treatment regimen, the child experiences a remission. You are now checking to make sure the child does not have a relapse. Which finding would most lead you to the conclusion that a relapse is happening?
a. Elevated temperature, cough, sore throat, changing complete blood count (CBC) with differential
b. A urine dipstick measurement of 2+ proteinuria or more for days or the child found to have 3-4+ proteinuria plus edema
c. The urine dipstick showing glucose in the urine for 3 days, extreme thirst, increase in urine output, and a moon face
d. A temperature of 37.6 degrees (100 degrees F), flank pain, burning frequency, urgency on voiding, and cloudy urine

47. The nurse is working with an adolescent who complains of being lonely and having a lack of fulfillment in her life. This adolescent shies away from intimate relationships at times yet at other times she appears promiscuous. The nurse will likely work with this adolescent in which of the following areas?
a. Isolation
b. Loneliness
c. Lack of fulfillment
d. Identity

48. The use of interpersonal decision making, psychomotor skills, and application of knowledge expected in the role of a licensed health care professional in the context of public health welfare and safety is an example of
a. Delegation
b. Supervision
c. Responsibility
d. Competence

49. The painful phenomenon known as back labor occurs in a client whose fetus in what position?
a. Brow position
b. Right occipito-anterior position
c. Breech position
d. Left occipito-posterior position

50. FOCUS methodology stands for
a. Focus, organize, clarify, understand and solution
b. Focus, opportunity, continuous, utilize, substantiate
c. Focus, organize, clarify, understand, substantiate
d. Focus, opportunity, continuous (process), understand, solution

Situation 7: The infant and child mortality rate in the low to middle income countries is ten times higher than industrialized countries. In response to this, the WHO and UNICEF launched the protocol Integrated Management of childhood Illnesses to reduce the morbidity and mortality against childhood illnesses.

51. If a child with diarrhea registers two signs in the yellow row in the IMCI chart, we can classify the patient as
a. Moderate dehydration
b. Some dehydration
c. Severe dehydration
d. No dehydration
52. Celeste has had diarrhea for 8 days. There is no blood in the stool, he is irritable, his eyes are sunken, the nurse offers fluid to Celeste and he drinks eagerly. When the nurse pinched the abdomen, it goes back slowly. How will you classify Celeste’s illness?
a. Moderate dehydration
b. Some dehydration
c. Severe dehydration
d. No dehydration

53. A child who is 7 weeks has had diarrhea for 14 days but has no sign of dehydration classified as
a. Persistent diarrhea
b. Sever dysentery
c. Dysentery
d. Severe persistent diarrhea
54. The child with no dehydration needs home treatment. Which of the following is not included in the rules for home treatment in this case?
a. Forced fluids
b. When to return
c. Give vitamin A supplement
d. Feeding more

55. Fever as used in IMCI includes
a. Axillary temperature of 37.5C or higher
b. Rectal temperature of 38 or higher
c. Feeling hot to touch
d. All of the above
e. A and C only

Situation 8: Prevention of Dengue is an important nursing responsibility and controlling it’s spread is a priority once outbreak has been observed.

56. An important role of the community health nurse in the prevention and control of Dengue H-fever includes
a. Advising the elimination of vectors by keeping water containers covered
b. Conducting strong health education drives/campaign directed towards proper garbage disposal
c. Explaining to the individuals, families, groups and community the nature of the disease and its causation
d. Practicing residual spraying with insecticides

57. Community health nurses should be alert in observing a Dengue suspect. The following is NOT an indicator for hospitalization of H-fever suspects?
a. Marked anorexia, abdominal pain and vomiting
b. Increasing hematocrit count
c. Cough of 30 days
d. Persistent headache

58. The community health nurses primary concern in the immediate control of hemorrhage among patients with dengue is
a. Advising low fiber and non-fat diet
b. Providing warmth through light weight covers
c. Observing closely the patient for vital signs leading to shock
d. Keeping the patient at rest

59. Which of these signs may NOT be REGARDED as truly positive signs indicative of Dengue H-fever?
a. Prolonged bleeding time
b. Appearance of at least 20 petechiae within 1cm square
c. Steadily increasing hematocrit count
d. Fall in the platelet count

60. Which of the following is the most important treatment of patients with Dengue H-fever?
a. Give aspirin for fever
b. Replacement of body fluids
c. Avoid unnecessary movement of patient
d. Ice cap over the abdomen in case of melena

Situation 9: Health education and Health promotion is an important part of nursing responsibility in the community. Immunization is a form of health promotion that aims at preventing the common childhood illnesses.

61. In correcting misconceptions and myths about certain diseases and the management, the health worker should first
a. Identify the myths and misconceptions prevailing in the community
b. Identify the source of these myths and misconceptions
c. Explain how and why these myths came about
d. Select the appropriate IEC strategies to correct them

62. How many percent of measures are prevented by immunization at 9 months of age?
a. 80%
b. 90%
c. 99%
d. 95%

63. After TT3 vaccination, a mother is said to be protected to tetanus by around
a. 80%
b. 85%
c. 99%
d. 90%

64. If ever convulsions occur after administering DPT, what should the nurse best suggest to the mother?
a. Do not continue DPT vaccination anymore
b. Advise mother to comeback after 1 week
c. Give DT instead of DPT
d. Give pertussis of the EPT and remove DT

65. These vaccines are given 3 doses at one month intervals
c. OPV, Hep B, DPT
d. Measles, OPV, DPT

Situation 10: With the increasing documented cases of CANCER the best alternative to treatment still remains to be PREVENTION. The following conditions apply.

66. Which among the following is the primary focus of prevention of Cancer?
a. Elimination of conditions causing cancer
b. Diagnosis and treatment
c. Treatment at early stage
d. Early detection

67. In the prevention and control of cancer, which of the following activities is the most important function of the community health nurse?
a. Conduct community assemblies
b. Referral to cancer specialist those clients with symptoms of cancer
c. Use the nine warning signs of cancer as parameters in our process of detection, control and treatment modalities
d. Teach woman about proper/correct nutrition

68. Who among the following are recipients of the secondary level of care for cancer cases?
a. Those under early case detection
b. Those under post case treatment
c. Those scheduled for surgery
d. Those undergoing treatment

69. Who among the following are recipients of the tertiary level of care for cancer cases?
a. Those under early treatment
b. Those under supportive care
c. Those under early detection
d. Those scheduled for surgery

70. In Community Health Nursing, despite the availability and use of many equipment and devices to facilitate the job of the community health nurse, the best tool any nurse should be prepared to apply is a scientific approach. This approach ensures quality of care given at the community setting. This is nursing parlance is nothing less than the
a. Nursing diagnosis
b. Nursing protocol
c. Nursing research
d. Nursing process

Situation 11: Two children were brought to you. One with chest indrawing and the other has diarrhea. The following questions apply:

71. Using Integrated Management and Childhood Illness (IMCI) approach, how would you classify the 1st child?
a. Bronchopneumonia
b. No pneumonia: cough or cold
c. Severe pneumonia
d. Pneumonia

72. The 1st child who is 13 months has fast breathing. Using IMCI parameters, he has:
a. 40 breaths per minute or more
b. 50 breaths per minute
c. 30 breaths per minute or more
d. 60 breaths per minute

73. Nina, the 2nd child has diarrhea for 5 days. There is no blood in the stool. She is irritable, and her eyes are sunken. The nurse offered fluids and the child drinks eagerly. How would you classify Nina’s illness?
a. Some dehydration
b. Dysentery
c. Severe dehydration
d. No dehydration

74. Nina’s treatment should include the following EXCEPT:
a. Reassess the child and classify him for rehydration
b. For infants under 6 months old who are not breastfed, give 100-300 ml clean water as well during this period
c. Give in the health center the recommended amount of ORS for 4 hours
d. Do not give any other foods to the child for home treatment

75. While on treatment, Nina 18 months old weighed 18 kg. and her temperature registered at 37 degrees C. Her mother says she developed cough 3 days ago. Nina has no general danger signs. She has 45 breaths per minute, no chest in-drawing, no stridor. How would you classify Nina’s manifestation?
a. No pneumonia
b. Severe pneumonia
c. Pneumonia
d. Boronchopneumonia

76. Carol is 15 months old and weighs 5.5 kg and it is her initial visit. Her mother says that Carol is not eating well and unable to breastfeed, he has no vomiting, has no convulsion and not abnormally sleepy or difficult to awaken. Her temperature is 38.9 C. Using the Integrated Management of Childhood Illness or IMCI strategy, if you were the nurse in charge of Carol, how will you classify her illness?
a. A child at a general danger sign
b. Very severe febrile disease
c. Severe pneumonia
d. Severe malnutrition

77. Why are small for gestational age newborns at risk for difficulty maintaining body temperature?
a. Their skin is more susceptible to conduction of cold
b. They are preterm so are born relatively small in size
c. They do not have as many fat stored as other infants
d. They are more active than usual so they throw off comes

78. Oxytocin is administered to Rita to augment labor. What are the first symptoms of water intoxication to observe for during this procedure?
a. Headache and vomiting
b. A swollen tender tongue
c. A high choking voice
d. Abdominal bleeding and pain

79. Which of the following treatment should NOT be considered if the child has severe dengue hemorrhagic fever?
a. Use plan C if there is bleeding from the nose or gums
b. Give ORS if there is skin petechiae, persistent, vomiting, and positive tourniquet test
c. Give aspirin
d. Prevent low blood sugar

80. In assessing the patient’s condition using the IMCI approach strategy, the first thing that a nurse should do is to:
a. Ask what are the child’s problem
b. Check the patient’s level of consciousness
c. Check for the four main symptoms
d. Check for the general danger signs

81. A child with diarrhea is observed for the following EXCEPT:
a. How long the child has diarrhea
b. Skin petechiae
c. Presence of blood in the stool
d. Signs of dehydration

82. The child with no dehydration needs home treatment. Which of the following is NOT indicated in the care for home management at this case?
a. Give drugs every 4 hours
b. Continue feeding the child
c. Give the child more fluids
d. Inform when to return to the health center

83. Ms. Jordan, RN, believes that a patient should be treated as individual. This ethical principle that the patient referred to
a. Beneficence
b. Nonmaleficence
c. Respect for person
d. Autonomy
84. When patients cannot make decisions for themselves, the nurse advocate relies on the ethical principle of
a. Justice and beneficence
b. Fidelity and nonmaleficence
c. Beneficence and nonmaleficence
d. Fidelity and justice

85. Being a community health nurse, you have the responsibility of participating in protecting the health of people. Consider this situation: Vendors selling bread with their bare hands. They receive money with these hands. You do not see them washing their hands. What should you do?
a. “miss, may I get the bread myself because you have not washed your hands”
b. All of these
c. “Miss, it is better to use a pick up forceps /bread tong”
d. “Miss, your hands are dirty. Wash your hands first before getting the bread”

Situation 12: The following questions refer to common clinical encounters experienced by an entry level nurse.

86. A female client asks the nurse about the use of a cervical cap. Which statement is correct regarding the use of the cervical cap?
a. It may affect Pap smear results
b. It does not need to be fitted by the physician
c. It does not require the use of spermicide
d. It must be removed within 24 hours

87. The major components of the communication process are
a. Verbal, written, and non-verbal
b. Speaker, listener and reply
c. Facial expression, tone of voice and gestures
d. Message, sender, channel, receiver, and feedback

88. The extent of burns in children are normally assessed and expressed in terms of
a. The amount of body surface that is unburned
b. Percentages of total body surface area (TSBA)
c. How deep the deepest burns are
d. The severity of the burns on a 1 to 5 burn scale

89. The school nurse notices a child who is wearing old, dirty, poor-fitting clothes is always hungry, has no lunch money, and is always tired. When the nurse asks the boy his tiredness, he talks of playing outside until midnight. The nurse will suspect that this child is:
a. Being raised by a parent of low intelligence quotient (IQ)
b. An orphan
c. A victim of child neglect
d. The victim of poverty

90. Which of the following indicates the type(s) of acute renal failure?
a. Four types: hemorrhagic with and without clotting, and non-hemorrhagic with and without clotting
b. One type: acute
c. Three types: pre-renal, intrarenal and post-renal
d. Two types: acute and subacute

Situation 13: Mike, 16 years old, has been diagnosed to have AIDS. He worked as an entertainer in a cruise ship.

91. Which method of transmission is common to contract AIDS?
a. Syringe and needles
b. Body fluids
c. Sexual contact
d. Transfusion

92. Causative organism in AIDS is one of the following:
a. fungus
b. bacteria
c. retrovirus
d. parasites

93. You are assigned in a private room of Mike. Which procedure should be of outmost importance?
a. Alcohol wash
b. Universal precaution
c. Washing isolation
d. Gloving technique

94. What primary health teaching would you give to Mike?
a. Daily exercise
b. Prevent infection
c. Reverse isolation
d. Proper nutrition

95. Exercise precaution must be taken to protect health workers dealing with the AIDS patients. Which among these must be done as priority?
a. Boil used syringe and needles
b. Use gloves when handling specimens
c. Label personal belonging
d. Avoid accidental wound

Situation 14: Michelle is a 6 year old pre-schooler. She was reported by her sister to have measles but she is at home because of fever, upper respiratory problem and white spots in her mouth.

96. Rubeola is an Arab term meaning Red. The rash appears on the skin in invasive stage prior to eruption behind the ears. As a nurse, your physical examination must determine complication especially:
a. Otitis media
b. Bronchial pneumonia
c. Inflammatory conjunctiva
d. Membranous laryngitis

97. To render comfort measure is one of the priorities which includes care of the skin, eyes, ears, mouth and nose. To clean the mouth, your antiseptic solution is in some form of which one below?
a. Water
b. Sulfur
c. Alkaline
d. Salt

98. As a public health nurse, you teach mother and family members the prevention of complication of measles. Which of the following should be closely watched?
a. Temperature fails to drop
b. Inflammation of the conjunctive
c. Inflammation of the nasopharynx
d. Ulcerative stomatitis

99. Source of infection of measles is secretion of nose and throat of infected person. Filterable virus of measles is transmitted by
a. Water supply
b. Droplet
c. Food ingestion
d. Sexual contact

100. Method of prevention is to avoid exposure to an infected person. Nursing responsibility for rehabilitation of patient includes the provision of
a. Terminal disinfection
b. Injection of gamma globulin
c. Immunization
d. Comfort measures


1. D
2. A
3. D
4. B
5. B
6. A
7. D
8. A
9. D
10. A
11. C
12. B
13. D
14. D
15. D
16. B
17. D
18. C
19. B
20. A
21. C
22. C
23. A
24. D
25. A
26. A
27. A
28. C
29. D
30. D
31. D
32. C
33. A
34. B
35. D
36. C
37. B
38. B
39. B
40. A
41. C
42. D
43. A
44. D
45. C
46. B
47. D
48. D
49. D
50. A
51. B
52. B
53. D
54. C
55. D
56. C
57. C
58. C
59. B
60. B
61. A
62. a
63. d
64. c
65. C
66. A
67. A
68. A
69. B
70. D
71. C
72. A
73. A
74. D
75. C
76. B
77. C
78. A
79. C
80. A
81. B
82. A
83. C
84. C
85. C
86. A
87. D
88. B
89. C
90. C
91. C
92. C
93. B
94. B
95. B
96. B
97. D
98. C
99. B
100. D

Article copyright - #1 source of information to update nurses all over the world. All rights reserved. No part of an article may be reproduced without the prior permission.


Philippine Nurses in Action

Search for Nursing Jobs Abroad!

Quick Nursing Facts:

NLE Results December 2011 Results

December 2011 Nursing Board Exam Successful Examinees for the December NLE 2011

Nursing Board Exam July 2010 NLE PRC

July 2011 Nursing Board Exam Successful Examinee PRC

List of Successful Examinees for Nursing Licensure Examination July 2011 Conducted by the PRC

We are one of the few websites to post results right after the Philippine Regulatory Board have release the list of successful examinees

Results for July 2011 NLE Board Exam

July 2011 NLE Nursing Licensure Examination Results List Of Passers

Recommended Books

Filipino Nurse Tag Rolls

NursingReview.Org Disclaimer

© 2008-2009 NurseReview.Org This site contains links to other Web sites. The owner of this blog has no control over the content or privacy practices of those sites. The information provided here is for general information purpose only. Comments are moderated. If in any case the owner approves a comment, it should not be taken as an endorsement of that comment. The owner doesn't claim full ownership of all photos or articles posted on this site. If the respective copyright owners wish for their photos or articles to be taken down, feel free to e-mail me and it will be taken down immediately.